DSL, 4G/5G, καλώδια και οπτικές ίνες: Το FRITZ!Box λειτουργεί σε κάθε σύνδεση. Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ των επιμέρους τύπων σύνδεσης; Αυτή η σειρά οδηγών σάς παρέχει μια επισκόπηση των συνδέσεων οπτικών ινών.

Οπτικές ίνες: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Τα καλώδια οπτικών ινών μεταδίδουν δεδομένα χρησιμοποιώντας σύντομους παλμούς υπέρυθρου φωτός. Η οπτική μετάδοση δεδομένων είναι ανθεκτική σε ηλεκτρικές και μαγνητικές παρεμβολές. Αυτό εξασφαλίζει μεγάλη εμβέλεια και υψηλές ταχύτητες στην περιοχή των Gigabit.

Ταχύτητες Gigabit; Το DOCSIS 3.1 επιτυγχάνει κάτι τέτοιο χρησιμοποιώντας συστήματα καλωδιακής τηλεόρασης. Αυτό είναι σωστό. Κάτι που πρέπει να σκεφτείτε: Η επόμενη γενιά επιπέδου ταχύτητας θα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί με οπτικές ίνες – ακόμη και χωρίς εκτεταμένες αλλαγές στην υποδομή ή στην έξοδο οπτικών ινών στο σπίτι του χρήστη.

Μια σύνδεση DSL, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί συμβατικά τηλεφωνικά καλώδια και η μετάδοση γίνεται με ηλεκτρικό σήμα. Σήμερα, το τηλεφωνικό καλώδιο χρησιμοποιείται κυρίως μόνο για τα τελευταία μέτρα μεταξύ του δικτύου του παρόχου και του πελάτη. Ωστόσο, αξίζει να έχετε κατά νου ότι οι μέγιστες επιτεύξιμες ταχύτητες μειώνονται με κάθε μέτρο χάλκινου καλωδίου, λόγω της εξασθένισης του σήματος με τις απώλειες του μέσου, καθώς και των παρεμβολών.

Ταχύτητα οπτικών ινών: Gigabit και πολλά άλλα

Ποιες ταχύτητες οπτικών ινών μπορούν να επιτευχθούν; Μια τυπική σύνδεση οπτικών ινών για ιδιώτες πελάτες στην Ελλάδα φτάνει έως και 1 Gbit/s. Άλλες χώρες είναι ήδη πιο μπροστά. Τα 10 Gbit/s είναι ήδη τεχνικά δυνατά – προαιρετικά συμμετρικά, δηλαδή με ίδια ταχύτητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Επομένως, το μέλλον της σταθερής γραμμής για το internet υψηλής ταχύτητας ανήκει στις οπτικές ίνες.

FTT τι; Η τελική ευθεία

Γνωρίζατε ότι τα καλώδια οπτικών ινών χρησιμοποιούνται επίσης στο παρασκήνιο για συνδέσεις DSL; Τα δεδομένα φτάνουν στη γκρι καμπίνα (KV ) στην άκρη του δρόμου μέσω οπτικών ινών. Υπάρχουν τρεις όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν πώς δρομολογούνται από εκεί στις μεμονωμένες συνδέσεις.

FTTC

Fiber to the Curb:

Το καλώδιο οπτικών ινών από το κέντρο δεδομένων του παρόχου πρόσβασης στο διαδίκτυο δεν τελειώνει στο τηλεφωνικό κέντρο, αλλά συνεχίζει στην καμπίνα δίπλα στο δρόμο. Από εδώ χρησιμοποιείται μια τυπική χάλκινη τηλεφωνική γραμμή για την παροχή της συνδεσιμότητας.

FTTB

Fiber to the Basement:

Το καλώδιο οπτικών ινών φτάνει στα όρια του κτιρίου, όπως το υπόγειο σε μια πολυκατοικία. Η τελική σύνδεση με το διαμέρισμα γίνεται μέσω υπαρχόντων χάλκινων καλωδίων, όπως τηλέφωνο ή δίκτυο.

FTTH

Fiber to the Home:

Οι ίνες φτάνουν στα όρια του διαμερίσματος ή εντός αυτού, όπως ένα κουτί στον εξωτερικό τοίχο ενός σπιτιού, και μερικές φορές αναφέρεται ως πλήρης ίνα

 

AVM Greece